طراحی، ساخت و ارزیابی گرمخانه مدرن و کاست شانه‌ای برای فرآوری توتون (شرقی و گرمخانه ای) با امکان استفاده در سایر محصولات کشاورزی
کد مقاله : 1001-1111111
نویسندگان:
رضا محسن زاده *1، مجتبی احمدی2
1مازندران بهشهر کیلوکتر 15 جاده بهشهر - گرگان مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش کد و صندوق پستی 48631-31165
2کارشناس مسئول بخش صنعت و تولید- تکنولوزی
چکیده مقاله:
با توجه به بالا بودن هزینه کارگری در تولید توتون، استفاده از گرمخانه مدرن و کاست شانه‌ای و بالا بردن سطح مکانیزاسیون یکی از راه‌های اساسی در کاهش هزینه تولید و پایداری کشت توتون در ایران است. بعلت گرانی دستگاه‌های وارداتی بسیاری از کشاورزان از گرمخانه های سنتی و روش دستی جهت تولید توتون استفاده می کنند. این مطالعه جهت تعیین مناسبترین قدرت فن، کاهش هزینههای تولید، بهبود کیفیت، تعیین مشکلات و مزایای روش گرمخانه مدرن با 4 تیمار و و 4 تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1393 اجرا گردید. گرمخانهها دارای طول 365، عرض 200 و ارتفاع 240 سانتی‌متر بودند. فاصله بین ردیفها حدود 40 سانتیمتر در نظر گرفته شدند. سه نوع فن با قدرتهای جابجایی هوا 8000 ، 12000 و 18000 متر مکعب بر ساعت در گرمخانه های مدرن استفاده شدند. تیمار گرمخانه سنتی به همراه روش سوزن‌زنی دستی بعنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که استفاده از گرمخانه مدرن و روش کاست‌زنی برگ موجب کاهش هزینه‌های تولید، تعداد کارگر، ساعت کار، مصرف انرژی شده و درآمد خالص، بهره‌وری و ایمنی را افزایش می‌دهد. تعداد کل کارگر در روش استفاده از گرمخانه مدرن و روش کاست‌زنی حدود 163 نفر در هکتار و در روش سنتی 220 نفر در هکتار بود. تیمار گرمخانه مدرن با فن 12000 مترمکعب و روش کاست‌زنی برگ سبز بهترین تیمار بود. این نوع گرمخانه را می‌توان برای خشکانیدن و فرآوری محصولات کشاورزی مانند گیاهان دارویی، غلات، حبوبات، میوه و سبزی استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
توتون، کاست شانه‌ای، گرمخانه، فرآوری، فن
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است