تاثیر زمان برداشت بر عادت ریزش و کیفیت تبدیل شلتوک ارقام برنج
کد مقاله : 1004-NCHPNT
نویسندگان:
علیرضا علامه *
رشت، کیلومتر ۵ جاده تهران، موسسه تحقیقات برنج کشور
چکیده مقاله:
ریزش دانه در زمان برداشت محصول یک صفت مهم است که بر عملکرد و کیفیت تبدیل برنج تاثیر می‌گذارد. در این تحقیق به مدت دو سال (۹۴ و ۱۳۹۳) عادت ریزش سه رقم برنج و درصد برنج سالم در زمان‌های برداشت مختلف در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت بررسی شد. آزمایشات به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاْ تصادفی در پنج تکرار اجرا شدند. تاثیر نوع رقم (در سه سطح هاشمی، خزر و گوهر)، زمان برداشت (در پنج سطح 26، 28، 30، 32 و 34 روز پس از 50 درصد گلدهی) و محل دانه در خوشه (در سه سطح بخش بالایی، میانی و پایینی خوشه) بر روی مقاومت کششی شکست دمگل دانه و درصد برنج سالم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقاومت کششی شکست دمگل دانه به ترتیب مربوط به ارقام هاشمی و گوهر با میانگین 60/0 و 35/0 نیوتن بود. با تاخیر در زمان برداشت، کاهش تقریبی 50 درصدی نیروی جدا کردن دانه از دمگل بین اولین و آخرین زمان برداشت وجود داشت. به دلیل عدم یکنواختی رسیدن دانه در یک خوشه، اختلافی در حدود 30 درصد در مقاومت کششی شکست دمگل بین دانه‌های بخش بالایی و پایینی خوشه به وجود آمد. در دامنه زمانی انتخاب شده، زمان برداشت به تنهایی تاثیر معنی‌داری بر درصد برنج سالم نداشت و لیکن در تقابل با سایر عوامل اثر آن معنی‌دار بود. نوع رقم عاملی تاثیرگذار بر درصد برنج سالم بود (۰/۰۱>p) و سایر متغیرها اثر آن را تشدید کردند.
کلیدواژه ها:
برنج، عادت ریزش، زمان برداشت، مقاومت کششی شکست، درصد برنج سالم
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است