کاربرد سیستم های الکترونیکی و روشهای آماری چند متغیره در ارزیابی حسی روغن زیتون
کد مقاله : 1038-NCHPNT
نویسندگان:
فروغ شواخی *
کرج بلوار شهید فهمیده موسسه تحقیات فنی و مهندسی کشاورزی
چکیده مقاله:
خصوصیات ارگانولپتیکی روغن زیتون برای درجه بندی تجاری آن بسیار اهمیت دارد. در حال حاضر روش معمول برای ارزیابی حسی استفاده از پانلیست‌های آموزش دیده است که هزینه تشکیل و آموزش این گروه، عدم امکان ارزیابی نمونه های زیاد در زمان کم، تاخیر در ارائه نتایج و وابسته به نیروی انسانی بودن از جمله عیوبی است که موجب استفاده از سایر روش‌های جایگزین برای ارزیابی رنگ، بو و طعم روغن زیتون شده است. ارزیابی حسی روغن زیتون به منظورگروه بندی و تفکیک نمونه‌های مختلف زیتون از نظر نوع رقم، مقدار تلخی و اکسایش، منشأ جغرافیایی، شرایط نگهداری، زمان نگهداری و غیره توسط سیستم‌های الکترونیکی (چشم، زبان و بینی الکترونیکی) در تحقیقات جدید صورت گرفته است. در این مقاله، استفاده از این سیستم‌ها به تنهایی و یا در ترکیب با یکدیگر به همراه روش‌های تجزیه آماری چند متغیره مانند تجزیه و تحلیل مولفه‌های اصلی (Principle Component Analysis)، تجزیه همبستگی کانونی (Canonical Correlation Analysis)، تجزیه خوشه‌ای (Cluster Analysis) و تجزیه افتراقی خطی (Linear Discriminant Analysis) به منظور توانایی تفکیک انواع نمونه‌های روغن زیتون بررسی شده است. عدم وابستگی به نیروی انسانی، ارائه پاسخ های ثابت در زمان‌های مختلف، سریع، ساده و ارزان بودن از مزایای این روش‌ها در مقایسه با حواس انسان است.
کلیدواژه ها:
بینی الکترونیکی، چشم الکترونیکی، روش آماری چند متغیره، روغن زیتون، زبان الکترونیکی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است