طیف نگاری و تصویربرداری مادون قرمز نزدیک در شناسایی و ارزیابی کیفی محصولات کشاورزی
کد مقاله : 1040-NCHPNT
نویسندگان:
ریحانه پاکدل1، سحر اسحاق2، محمودرضا گلزاریان *3، مجتبی ناصری4
19175616645
2دانشگاه فردوسی مشهد
3مشهد-دانشگاه فردوسی مشهد-گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم
4مشهد- بززرگراه شهید کلانتری نرسیده به میدان جهاد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
چکیده مقاله:
اشعه مادون قرمز در کشاورزی کاربردهای گوناگونی دارد. در سالهای اخیر طیف سنجی مادون قرمز نزدیک (NIR) به عنوان یک روش غیر مخرب و سریع به صورت گسترده در ارزیابی کیفیت مواد غذایی استفاده شده است. طیف سنجی مادون قرمز نزدیک می تواند اطلاعات زیادی در مورد کیفیت مواد غذایی در اختیار ما قرار دهد. در طیف سنجی مادون قرمز نزدیک امواج به محصول تابانده شده و امواج بازتاب شده و یا عبوری از محصول اندازه گیری می گردد. تغییرات ایجاد شده در این امواج نسبت به امواج تابانیده شده تابعی از ترکیبات شیمیایی محصول می باشد. به منظور استخراج اطلاعات مربوط به کیفیت میوه ها از خروجی طیف سنجی، از روش های آماری چند متغیره پیشرفته استفاده می گردد. از طیف سنجی NIR برای تعیین پارامترهای مختلف کیفی محصولات کشاورزی همچون محتوی جامد محلول(SSC )، اسیدیته، محتوی شکر، سفتی، وزن و درصد رطوبت استفاده شده است. با استفاده از این روش می توان با تدوین یک مدل کالیبراسیون، تعداد زیاد نمونه را بررسی کرد و نمونه ها احتیاج به هیچگونه آماده سازی قبل از انجام آزمایش ندارند. هدف از این تحقیق مطالعه کاربرد اشعه مادون قرمز نزدیک در کشاورزی به منظور ارزیابی و تعیین پارامترهای کیفی محصولات و همچنین تشخیص ارقام مختلف یک محصول می باشد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته می توان نتیجه گرفت که استفاده از اشعه مادون قرمز نزدیک به طور موثری در تشخیص و تعیین کیفیت محصولات کشاورزی عمل کرده است.
کلیدواژه ها:
طیف سنجی، غیر مخرب، مادون قرمز نزدیک
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است