بررسی میزان و دلایل کمباینی گندم در شهرستان دامغان |
کد مقاله : 1045-NCHPNT |
نویسندگان: |
زین العابدین امیدمهر * شاهرود-کیلومتر 3 جاده بسطام- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی سمنان (شاهرود |
چکیده مقاله: |
هر ساله بخش قابل ملاحظهای از گندم تولیدی کشور در مراحل مختلف به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج میشود. یکی از مهمترین مراحل ضایعات، افت در مرحله برداشت است. بنابراین اولین قدم جهت برنامهریزی برای کاهش ضایعات گندم، برآورد مقدار ضایعات در مرحله برداشت محصول و شناسایی عوامل موثر بر آن میباشد. در این مطالعه در حین برداشت محصول با کمباین در شهرستان دامغان (استان سمنان)، تعداد 8 مزرعه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، میانگین افت کل (طبیعی+ کمباینی) 7/10 درصد بود، که این مقدار افت بیش از حد قابل قبول و استاندارد جهانی میباشد. میزان افت طبیعی و کمباینی گندم به ترتیب 9/2 و 8/7 درصد بود. بیشترین مقدار افت کمباینی گندم مربوط به دماغه کمباین (1/5 درصد) بود و افت از انتهای کمباین و افت طبیعی، با 8/2 درصد بود که عمدتا مربوط به واحد کلشکشها و افت افت خوشه بود. چنانچه ذکر شد در شهرستان دامغان دلیل عمده افت گندم مربوط تنظیمنبودن کمباین(بویژه دماغه کمباین) میباشد. بنابراین آشنایی کشاورز و رانندهی کمباین با طرز کار کمباین و تنظیمات آن در کاهش افت میتواند موثر باشد. همچنین نتایج نشان داد که حدود80 درصد از کمباینهای مورد بررسی با طول عمر بالای 13 سال در امر برداشت فعالیت دارند. اما اندازهگیری افت نشان داد، که صرفاً عمر بالای کمباین موجب افزایش ضایعات نمیگردد. به طوری که در برخی موارد کمباینهای با عمر بالاT سال با داشتن راننده مجرب و انجام تنظیمات لازم در مقایسه با کمباینهای جدیدتر دارای افت و ضایعات کمتری بودند. |
کلیدواژه ها: |
افت طبیعی، افت کمباین، برداشت گندم، تنظیم کمباین |
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |