بررسی تأثیر بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده بر خواص کیفی و عمر انباری خرمای رقم برحی
کد مقاله : 1048-NCHPNT
نویسندگان:
ایران محمدپور *
بندر عباس - بلوار امام خمینی - جنب خ طلوع -مرکز تحقیقات کشاورزی آموزش ومنابع طبیعی استان هرمزگان
چکیده مقاله:
این پژوهش به منظور افزایش عمر ماندگاری و حفظ کیفیت خرمای برحی در مرحله دمباز در طی بازار‌رسانی انجام گرفت. بدین منظور، خرما به روش بسته‌بندی تحت اتمسفر اصلاح شده (مپ فعال ) با دو غلظت گازی (5 درصد O2 و10 درصد CO2 و 85 درصد N2 )، (5 درصد O2 و 20 درصد CO2 و 75 درصد N2 )، و تیمار شاهد (خرمای بسته‌بندی شده با مپ غیرفعال ) بسته‌بندی ‌شد. برای بسته‌بندی از کیسه پلی اتیلنی پنج لایه با 80 میکرون ضخامت وغیر قابل نفوذ به بخار آب وگازها استفاده شد. بستهها در سردخانه با برودت (3-) – 0 درجه سلسیوس با رطوبت نسبی 80-75 درصد نگهداری شدند. پس از 30 ، 60 و90 روز، میوه‌ها از نظر خواص کیفی شامل تغییرات رنگ، درصد قندکل و احیاء، درصد مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون،pH ، درصد تبدیل به رطب و درصد کاهش وزن ارزیابی شدند. تجزیه آماری نتایج توسط نرم افزاز آماری SAS و مقایسه میانگین‌ها به روش دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که میوه‌ها در بسته بندی مپ فعال با10% و20% دی اکسید کربن دارای کمترین کاهش وزن نسبت به شاهد بودند. مقایسه میانگین‌های اثر متقابل بسته‌‌بندی و مدت زمان انبارداری بر قند اینورت، قندکل و رطوبت خرما نشان داد که در تیمار شاهد یا مپ غیر فعال با گذشت زمان انبارداری و در ادامه فرایند رسیدگی میوه، رطوبت آن کاهش و قندها افزایش داشته است. در تیمارهای مپ با 10% و20% دی اکسید کربن با گذشت زمان انبارداری تغییرات رسیدگی چشمگیر نبوده است.
کلیدواژه ها:
اتمسفر اصلاح شده، انبارداری، خواص خرما.
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است