بهینه سازی استخراج پلی‌ساکارید سنجد با استفاده از روش سطح پاسخ
کد مقاله : 1071-NCHPNT
نویسندگان:
محمد صادق شریفیان نژاد *1، هاجر شکرچی زاده2
18183943611
2استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده مقاله:
پلی‌ساکاریدها بدلیل تنوع و پتانسیل دارویی بالقوه خود مورد توجه بسیاری قرار گرفته‌اند. پلی‌ساکاریدها دسته‌ای از پلیمرهای زیستی با خواص عملکردی منحصر به فرد همچون تغلیظ‌کنندگی، پایدارکنندگی، تشکیل امولسیون و تشکیل ژل می‌باشند که کاربردهای گسترده‌ای در صنایع غذایی، دارویی، پزشکی، آرایشی-بهداشتی و حفاری چاه نفت دارند. از جمله موادی که برای استخراج پلی‌ساکاریدها می‌توان استفاده کرد سنجد می‌باشد. سنجد با نام علمی Elaeagnus angustifolia L. گیاهی درختی است از خانواده سنجدیان بومی اروپا و آسیای شمالی و تا هیمالیا انتشار دارد. ریشه، چوب، پوست و میوه سنجد دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است. اولین و ساده‌ترین روش‌ها برای بدست آوردن پلی‌ساکاریدها استخراج آبی می‌باشد. روش‌های جدیدتر، تکنیک‌های متنوعی هستندکه از جمله می‌توان به استخراج با کمک میکروویو، آنزیم‌ها و امواج فراصوت اشاره کرد. به‌منظور بهینه‌سازی استخراج پلی‌ساکارید سنجد از روش سطح پاسخ استفاده گردید و چهار عامل دما، نسبت آب به ماده خشک، زمان و نسبت الکل به عنوان متغیر در نظر گرفته شد. دمای (◦c) 60 ، نسبت آب به ماده خشک 1:53 (w/v)، زمان 5 (h) و نسبت الکل 9/2 (v/v) به عنوان شرایط بهینه به منظور دستیابی به بالاترین خلوص پلی ساکارید استخراجی انتخاب شد. درصد خلوص پلی‌ساکارید استخراج شده تحت این شرایط 65 درصد بدست آمد. این تحقیق در زمستان 1395 در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد.
کلیدواژه ها:
کلمات کلیدی: استخراج، بهینه‌سازی، پلی‌ساکارید، سنجد
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است