اندازه‌گیری سختی دانه در ارقام مختلف گندم کشت شده در استان اردبیل با استفاده از شاخص توزیع اندازه ذرات (PSI)
کد مقاله : 1085-NCHPNT
نویسندگان:
جهانگیر پیری سرای *1، امیرحسین افکاری سیاح2، منصور راسخ2
1اردبیل- دانشگاه محقق اردبیلی- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی- گروه مهندسی بیوسیستم
2دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده مقاله:
در این تحقیق، سختی توده گندم در ارقام مختلف کشت شده در استان اردبیل توسط شاخص توزیع اندازه ذرات (PSI) اندازه‌گیری شده و نتایج حاصله با نتایج به دست آمده از آسیاب کردن توده‌های گندم مقایسه شد. ارقام گندم تحت بررسی شامل سرداری، آذر2، حیدری، زارع و پیشگام بوده و از آسیاب آزمایشگاهی در سرعت-های دورانی 3000 و 5000 دور بر دقیقه و مدت زمان 2 و 3 دقیقه موجود در گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه محقق اردبیلی استفاده شد. شاخص PSI در سازمان غله استان آذربایجان شرقی برای این ارقام گندم اندازه‌گیری شد و نتایج به دست آمده با نتایج حاصل از آسیاب آزمایشگاهی مقایسه گردید. درصد رطوبت اولیه به عنوان فاکتوری مهم بر سختی دانه اندازه‌گیری شده و مقدار آن در رقم سرداری 4/6 درصد، در رقم حیدری 37/5 درصد، در رقم آذر2 این مقدار برابر 16/5 درصد، در رقم پیشگام این مقدار برابر 96/5 درصد و بالاخره در رقم زارع برابر 6 درصد می‌باشد. نتایج آسیاب کردن نشان داد که رقم حیدری دارای بالاترین سختی بوده و با افزایش مدت زمان و سرعت دورانی، شکست توده گندم در آسیاب افزایش پیدا می‌کند. نتایج اندازه‌گیری سختی دانه گندم توسط آسیاب آزمایشگاهی تطابق بالایی با نتایج شاخص PSI داشت. شاخص PSI در رقم سرداری (خیلی نرم) برابر با 9/31 درصد، در رقم حیدری (سخت) برابر با 4/15 درصد، در رقم زارع (فوق العاده نرم) برابر با 4/37 درصد، در رقم پیشگام (خیلی نرم) برابر با 9/31 درصد و در نهایت در رقم آذر2 (نیمه سخت) برابر با 5/18 درصد بود.
کلیدواژه ها:
آسیاب، سختی دانه، توزیع اندازه ذرات، گندم
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است