استفاده از ماشین بویایی برای ارزیابی کیفیت روغن حیوانی گاوی با روشPCA
کد مقاله : 1101-NCHPNT
نویسندگان:
فردین ایاری *1، اسماعیل میرزائی قلعه2، کبری حیدربیگی3، حکمت ربانی4
1کرمانشاه بزرگراه امام خمینی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی
2دانشگاه رازی-گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم
3دانشگاه ایلام-گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم
4دانشگاه رازی- گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم
چکیده مقاله:
روغن یک از اساسی ترین مواد غذایی در برنامه غذایی انسان‌هاست که تاثیر زیادی روی سلامت افراد دارد. یکی از بهترین روغن‌ها می‌توان روغن حیوانی گاوی نام برد. روغن حیوانی گاوی با طعم و عطر بی نظیرش می‌توانید به عنوان روغن سرخ کردنی بسیار سالم در آشپزی استفاده کنید. که در این پژوهش با استفاده از دستگاه ماشین بویایی که یکی از روش‌های نوین و غیرتخریبی به خصوص در صنایع غذایی است، مورد مطالعه قرار گرفته است. ماشین بویایی به دلیل پتانسیل و قابلیت آن در سال‌های اخیر به سرعت در حال پیشرفت و توسعه است. ماشین بویایی کاربرد وسیعی در صنایع غذایی، نوشیدنی، شیمیایی، نظامی و دارویی دارد و در زمینه‌های تشخیص، اندازه‌گیری، کنترل کیفیت و بررسی خاستگاه و منشا مواد خام و محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرد. سامانة ماشین به کمک آنالیز مؤلفه های اصلی (PCA) قادر به طبقه بندی روغن حیوانی گاوی خالص از ناخالص بود. آنالیز مؤلفه‌های اصلی با دو مؤلفة PC1 و PC2، 97 درصد از واریانس داده‌ها را پوشش داد. هدف اصلی از به کارگیری ماشین بویایی، تشخیص وجود اختلاف در ویژگی‌های حسی نمونه‌ها بدون استفاده از ارزیاب‌های حسی است. در این مطالعه، به کاربرد این فناوری در زمینه کنترل کیفت روغن حیوانی گاوی پرداخته شده است.
کلیدواژه ها:
ماشین بویایی، روغن حیوانی گاوی، کیفیت، PCA.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است