تاثیر تنش یخ‌زدگی پیش از برداشت بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه پرتقال رقم تامسون ناول طی انبارداری
کد مقاله : 1106-NCHPNT
نویسندگان:
ابوذر هاشم پور *
مازندران- رامسر- خیابان شهید مطهری- پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری
چکیده مقاله:
به دنبال بروز تنش یخ‌زدگی در باغ‌های مرکبات استان مازندران در آذرماه سال 1395، پرسش‌های فراوانی در زمینه تاثیر تنش دمای پایین بر عمر انباری، کمیت و کیفیت این گونه میوه‌ها ایجاد کرد. بنابراین آزمایشی به منظور بررسی تاثیر تنش یخ‌زدگی پیش از برداشت بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه پرتقال رقم تامسون طی انبارداری طراحی و اجرا گردید. پس از بروز تنش یخ‌زدگی و طی بازدید از باغ‌های مرکبات شهرستان بابل، میوه‌ها برداشت و به همراه میوه‌های آسیب ندیده (شاهد) به سردخانه پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه گرمسیری با دمای 5 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 90 درصد منتقل شدند و به مدت 60 روز نگهداری شدند. طی روزهای 30 و 60 انبارداری برخی شاخص‌های کمی و کیفی اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد نسبت حجم به وزن و میزان آب هر دو نوع میوه ‌روند نزولی را در طی انبارداری داشتند، ولی میزان این کاهش در میوه‌های تنش دیده بسیار بیشتر بود. همچنین، نتایج نشان داد که میزان آسکوربیک‌اسید، فنل‌کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی در میوه‌های تنش دیده بسیار پایین‌تر از میوه‌های شاهد در طول دوره انبارداری است. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد، در صورتی که کاهش دما برای چند ساعت به پایین‌تر از آستانه بحرانی آسیب به میوه مرکبات رسیده باشد، حتی نگهداری در بهترین شرایط انباری نیز نمی‌تواند از کاهش کمیت، کیفیت و در نهایت پوسیدگی شدید در طی انبارداری جلوگیری کند. بنابراین توصیه می‌شود چنین میوه‌هایی سریع برداشت و به مراکز فرآوری ارسال شود.
کلیدواژه ها:
انبارداری، تنش یخ‌زدگی، کیفیت، مرکبات
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است