ارزیابی برخی از شاخص‌های کمی و کیفی میوه‌ پرتقال رقم تامسون تنش سرما دیده در مرحله پیش از برداشت و نگهداری شده در سردخانه و انبار معمولی
کد مقاله : 1107-NCHPNT
نویسندگان:
ابوذر هاشم پور *
مازندران- رامسر- خیابان شهید مطهری- پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری
چکیده مقاله:
وقوع تنش دمای پایین در مرحله پیش از برداشت در باغ‌های مرکبات استان مازندران موجب سردرگمی باغدران در مواجهه با پیامدهای این تنش گردید. برداشتن یا ماندن میوه‌ها روی درخت، شرایط انبار کردن و کیفیت این نوع میوه‌ها در طی انبارداری از پرسش‌های رایج باغداران از کارشناسان امر بود. به منظور پاسخ به شرایط مناسب انباداری برای نگهداری تا زمان فرآوری و یا مصرف خوراکی، پس از بروز تنش یخ‌زدگی و طی بازدید از باغ‌های مرکبات شهرستان قائم‌شهر، میوه‌ها برداشت و به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه از میوه‌ها به در سردخانه پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه گرمسیری با دمای 5 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 90 درصد منتقل شدند و گروهی دیگر در انبار معمولی قرار داده شدند. سپس در روزهای 30 و 60 انبارداری برخی از شاخص‌های کمی و کیفی اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که درصد آب میوه تحت شرایط انبار معمولی و سردخانه تفاوت معنی‌داری داشتند. همچنین درصد آب میوه در هر دو نوع انبار با گذشت زمان کاهش نشان داد، هر چند که این میزان کاهش در انبار معمولی بسیار بیشتر بود. همچنین، میزان آسکوربیک اسید و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه‌های نگهداری شده در انباری معمولی و سرخانه تفاوت معنی‌داری داشتند و میزان آنها تحت شرایط نگهداری در سردخانه بیسشتر از انبار معمولی بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که پس از بروز تنش یخ‌زدگی بهتر است میوه‌ها برداشت شده و در شرایط سردخانه با دما و رطوبت نسبی مناسب تا زمان فرآوری نگهداری شوند.
کلیدواژه ها:
انبارداری، تنش یخ‌زدگی، کیفیت میوه، مرکبات.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است