بررسی وضعیت مکانیزاسیون کشاورزی در تولید زعفران با استفاده از روش های تحلیلی SWOT و QSPM
کد مقاله : 1145-NCHPNT
نویسندگان:
سعید ظریف نشاط *1، محمد حسین سعیدی راد1، صمد نظرزاده2
1مشهد-91735488
2مشهد
چکیده مقاله:
تولید زعفران در ایران که عمدتا در استان‌های خراسان رضوی و جنوبی صورت می‌گیرد، به عنوان یکی از محصولات راهبردی بخش کشاورزی در این کشور محسوب می‌شود که با توجه به تقاضای بازارهای جهانی برای این محصول، رشد و توسعه آن می‌تواند زمینه‌های درآمدی‌زایی و اشتغال‌زایی بیشتری را نسبت به قبل فراهم آورد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه می‌توان با بهبود روش‌های مکانیزاسیون در مراحل مختلف تولید این محصول، باعث افزایش تولید آن شد. این پژوهش کاربردی- توسعه‌ای و روش بررسی آن توصیفی-تحلیلی می‌باشد. با بهره‌گیری از مدل SWOT که از جمله مهم‌ترین مدل‌های برنامه‌ریزی راهبردی محسوب می‌شود، نقاط قوت ، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای روش‌های مکانیزاسیون در فرآیند تولید زعفران در منطقه، بررسی شناسایی شد و سپس مناسب‌ترین راهبردها جهت توسعه مکانیزاسیون آن ارائه گردید. بر اساس نتایج تحقیق، در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (ضعف و قوت)جمع نمره‌های نهایی 73/2 محاسبه شد که این امر نشان می‌دهد نقاط قوت از نقاط ضعف بیشتر است. همچنین ماتریس عوامل خارجی (تهدید و فرصت) نیز با مجموع امتیاز 67/2 نشان‌دهنده آن است که در وضعیت موجود می‌توان با تقویت فرصت‌ها در مقابل تهدید‌ها واکنش راهبردی مناسبی نشان داد. بنابراین راهبرد تهاجمی SO)) بهترین راهبرد جهت حرکت به سمت بهبود و توسعه مکانیزاسیون در مزارع زعفران در ایران می‌باشد. نهایتا با استفاده از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM) استراتژی های برتر در راهبرد تهاجمی تعیین گردید.
کلیدواژه ها:
مکانیزاسیون، استراتژی، زعفران،QSPM، خراسان
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است