شناسایی محصول زرشک و راهکارهای کاهش ضایعات و صادرات آن
کد مقاله : 1146-NCHPNT
نویسندگان:
نپتون بیدلی *
بزرگراه شهید کلانتری- مرکز تحقیقات، آمورش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی.
چکیده مقاله:
زرشک خوراکی با نام علمیBerberris Vulgaris بومی نواحی معتدل بویژه آسیا است. . تا کنون در محدوده فلور ایرانیکا 12 گونه و 5 هیبرید از جنس زرشک نام برده شده که 5 گونه و 4 هیبرید آن جزو فلور ایران گزارش شده است. میوة زرشک بدلیل دارا بودن اسید های آلی، از جمله اسید اسکوربیک وهمچنین سایر ترکیبات غذایی مانند کلسیم، فسفر،آهن، ویتامین‌های،B1 – B2 -C، کربوهیدرات، و پروتئین دارای ارزش غذایی و طعم مناسب برای چاشنی میباشد. این محصول همچنین دارای جایگاهی مهم در اقتصاد منطقه خراسان جنوبی به ویژه شهرستان‌های قائن، درمیان و بیرجند می‌باشد. با وجود اینکه ایران اولین تولیدکننده زرشک در جهان است ولی صادرکننده آن نیست و این محصول در ایران و جهان ناشناخته مانده است. علت‌ این امر معرفی نشدن محصول، خام‌فروشی، و عدم تنوع در تولید است. فرآوری مناسب بر پایۀ تکنولوژی پیشرفته و تولید فرآورده‌های جدید در کنار بهینه‌سازی روش‌های سنتی می‌تواند بخش کشاورزی را قادر کند که حداکثر استفاده را از تولید و صادرات زرشک بعمل آورده و ضایعات را به حداقل تقلیل دهد.
کلیدواژه ها:
زرشک- صادرات- ضایعات
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است