بررسی تاثیر سطوح مختلف دور آبیاری و کود نیتروژن بر بر خصوصیات کیفی سیب‌زمینی در روش آبیاری قطره ای زیر سطحی
کد مقاله : 1149-NCHPNT
نویسندگان:
محمد جلینی *1، محمد کریمی2، پروین شرایعی3
1مشهد- مرکز نحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی. کد پستی 917345
2عصوء هیت علمی
3محقق و عضوء هیئت علمی
چکیده مقاله:
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر دور آبیاری و درصد نیتروژن مصرفی روی عملکرد و کارآیی مصرف آب سیب‌زمینی رقم اکریا به صورت طرح آماری فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور دور آبیاری در دو سطح (2 و 4 روز) و مقدار نیتروژن در سه سطح (100، 75 و 50 درصد توصیه کودی) در سه تکرار و در سال زراعی 1391 انجام شد. نتایج نشان داد در دور آبیاری 4 روز غده‌ها فرصت مناسبی برای پرشدن و افزایش وزن دارند. اما در دور آبیاری 2 روز امکان تولید تعداد غده‌های بیشتری وجود داشته است. بنابراین عملکرد بیشتر سیب‌زمینی در دور آبیاری 2 روز نسبت به 4 روز به‌دلیل افزایش تعداد غده‌ها بوده است. با این حال با توجه به آنکه تعداد غده‌های بالای 50 گرم در دور آبیاری 4 روز بیشتر از 2 روز بوده است. برای دستیابی به کیفیت مطلوبتر محصول و بازارپسندی بیشتر، یعنی غده‌های بالای 50 گرم، دور آبیاری 4 روز نسبت به 2 روز ارجحیت دارد. همچنین علی‌رغم مصرف کمتر کود در تیمار 75 درصد توصیه کودی نسبت به تیمار 100 درصد توصیه کودی، عملکرد غده‌های سیب‌زمینی در اغلب اندازه‌ها و وزن‌ها بالاتر بوده است و ضمن کاهش میزان مصرف نیترروژن، غده‌های بازارپسند بیشتری نیز تولید نموده است. بدیهی است این تیمار از نظر رعایت اصول زیست‌محیطی و کاهش میزان آبشویی نیترات به آبهای زیرزمینی و نیز تلفات کود از مطلوبیت بیشتری برخوردار است.
کلیدواژه ها:
آبیاری قطره ای زیرسطحی، سیب زمینی، دور آبیاری، نیتروژن، خصوصیات کیفی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است