مروری بر بیوسنسورهای تشخیص میکروبی و کاربرد آن در صنایع غذایی
کد مقاله : 1155-NCHPNT
نویسندگان:
حبیب اله عباسی *1، ندا فهیم2، هدا فهیم3
1دانشگاه صنعتی جندی شاپور، گروه مهندسی شیمی- صنایع غذایی
2دانش‌آموخته کارشناسی ارشد شیمی معدنی از دانشگاه شهید چمران اهواز و همکار پژوهشی، دزفول، ایران
3دانش‌آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی از دانشگاه غیرانتفاعی تجن و همکار پژوهشی، دزفول، ایران
چکیده مقاله:
صنایع غذایی به روش‌های تحلیلی مناسب برای بررسی ایمنی و کیفیت غذا نیاز داشته و از سوی دیگر تعیین آلودگی‌های شیمیایی و بیولوژیکی در غذاها برای سلامتی انسان اهمیت دارد. بیوسنسور یک دستگاه آنالیزی است که شناسایی بیولوژیکی مولکول‌هایی مانند آنزیم‌ها، آنتی‌بادی‌ها، فاژها، آپتامرها یا DNA تک‌رشته‌ای را با یک مبدل فیزیکوشیمیایی مناسب ادغام می‌کند. بیوسنسور متشکل از دو جزء اصلی است: یک عنصر بیوپذیرنده یا بیوشناساگر، که آنالیت هدف را شناسایی می‌کند و یک مبدل، برای تبدیل رویداد تشخیص داده‌شده به یک سیگنال الکتریکی قابل‌اندازه‌گیری. بیوسنسورها در زمینه‌های مختلفی از قبیل تشخیص بیماری، نظارت بر محیط‌زیست، نظارت بر فرایندهای زیستی، فرآوری محصولات کشاورزی، آب و غذا و غیره کاربرد دارند. آن‌ها می‌توانند در تشخیص آنالیت‌های مهم مانند قندها، الکل‌ها، آمینواسیدها، طعم‌دهنده‌ها و شیرین‌کننده‌ها و نیز پاتوژن‌های مواد غذایی مورداستفاده قرار گیرند. یکی از مهم‌ترین عوامل فساد مواد غذایی، میکروارگانیسم‌ها هستند و بیوسنسورها در این مقوله می‌توانند بسیار مؤثر و کارا باشند. این مقاله ضمن معرفی کلی بیوسنسورها، یافته‌های نوین را درزمینهٔ استفاده از آن‌ها در شناسایی میکروارگانیسم‌های مهم در صنایع غذایی موردبررسی قرار می‌دهد.
کلیدواژه ها:
بیوسنسور، پاتوژن، تشخیص، صنایع غذایی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است