بررسی خصوصیات کیفی و کمی 6 ژنوتیپ انتخابی هلو در استان خراسان رضوی
کد مقاله : 1171-NCHPNT
نویسندگان:
آمنه قهرمانی *1، ابراهیم گنجی مقدم2، سیما بینا3
1خراسان شمالی .بجنورد .الغدیر .شهریار ده .بلوک Bدادگستر واحد 507
2دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
3تکنسین، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.
چکیده مقاله:
هلو از محصولات مهم باغی است که از لحاظ اقتصادی و فرآوری اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش به منظور انتخاب بهترین ژنوتیپ هلو در شرایط اقلیمی خراسان رضوی مشهد 6 ژنوتیپ هلو (جی اچ هیل، اسپرینگ، انجیری مالکی، انجیری زعفرانی، فایت و شندآباد هسته جدا) در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلمکان مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل تاریخ رسیدگی، عملکرد میوه، وزن میوه، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته (TA) و نسبت TSS/TA آب میوه بودند.. بر اساس نتایج آزمایش، تاریج رسیدگی در ژنوتیپ اسپرینگ دهه دوم خرداد (زودرس)، ژنوتیپ انجیری مالکی دهه دوم مرداد (میان رس) ژنوتیپ انجیری زعفرانی دهه سوم مرداد و ژنوتیپ های جی اچ هیل، فایت و شندآباد هسته جدا در دهه اول شهربور (دیررس) بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که کلیه صفات مورد مطالعه تحت تاثیر ژنوتیپ در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شدند. بیشترین عملکرد میوه با 29/13 کیلوگرم مربوط به ژنوتیپ شندآباد هسته جدا بود. بیشترین وزن میوه در ژنوتیپ فایت با 33/165 گرم مشاهده شد. بیشترین مواد جامد محلول (49/18 درصد)، بیشترین اسیدیته قابل تیتراسیون (73/1 درصد)، به ترتیب در ژنوتیپ های جی اچ هیل و انجیری مالکی بود و بیشترین نسبت TSS/TA (61/55) در ژنوتیپ انجیری زعفرانی بود. با توجه به حصول عملکرد بالا در ژنوتیپ شندآباد هسته جدا و کیفیت مناسب میوه این ژنوتیپ به عنوان ژنوثیپ برتر معرفی می‌گردد.
کلیدواژه ها:
اسیدیته، عملکرد میوه، ژنوتیپ، مواد جامد محلول، هلو
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است